Rady na podporu
liečby hnačky

Bolesti brucha spojené s hnačkou sa nehodia nikdy a nikde. Keď už nás táto nepríjemnosť stretne, chceme sa jej rýchlo zbaviť. Našťastie existuje niekoľko dobre a rýchlo fungujúcich rád.

Hlavní pôvodci

Hlavnými pôvodcami tejto nepríjemnosti bývajú najčastejšie baktérie, menšou mierou to môžu byť aj vírusy a podieľať sa môžu aj parazity. Stretávame sa s nimi bežne. Preto, aby sme predišli nákaze, je nevyhnutné dodržiavať určité preventívne pravidlá. Medzi najbežnejšie patrí časté umývanie rúk a potom ideálne použiť ešte dezinfekciu.

Pozornosť by sme mali venovať aj správnej príprave a konzumácii potravín. Znamená to, že všetku zeleninu aj ovocie musíme pred jedlom poriadne umyť, zároveň je nutné správne skladovať mliečne výrobky a veľký pozor musíme dať na dostatočne tepelne spracované mäso. I napriek dodržaniu všetkých hygienických pravidiel sa však občas, bohužiaľ, stane, že nás hnačka zasiahne. Ako s ňou rýchlo zatočiť?

Ako vyzerá správny diétny režim pri hnačke?

Ako vyzerá správny diétny režim pri hnačke?

Dôležité je predovšetkým dbať na dostatočný príjem tekutín. Pijeme čaj, ktorý si podľa chuti môžeme osladiť klasickým cukrom. Prípadne môžeme piť aj minerálky s nízkym obsahom oxidu uhličitého (CO2), ako sú napríklad Vincentka, Dobrá voda alebo jednoducho voda dojčenská. Úplne nevhodné sú však ovocné a bylinkové čaje, sladenie medom a sladené nápoje všeobecne. To sa týka aj nápojov sýtených práve oxidom uhličitým.

Diétu by sme mali dodržiavať aspoň 2 týždne. Prvý deň by sme sa mali sústrediť iba na pitný režim, maximálne môžeme pridať karlovarské sucháre. V ďalších dňoch, keď sa stav viditeľne zlepšuje, môžeme pridať tzv. „hlienovú“ polievku, v ktorej sa rozvarí a rozmixuje voda s mrkvou a ryžou (môžete dosoliť).

Čo bežne pomáha

Čo bežne pomáha

Keď už sa hnačka na ceste objaví, neklesajte na duchu a rovno začnite konať. Proti hnačke totiž môžete zasiahnuť úpravou stravy, ktorá ju môže vhodnou kombináciou spomaliť alebo dokonca zastaviť.

Zároveň je dôležité zabrániť dehydratácii a dbať na dostatočný príjem tekutín (cca 4 litre denne). Ak máte možnosť, potom pite čierny čaj. Ďalej je vhodné jesť potraviny obsahujúce škroby – ryžu, zemiaky, cestoviny, pečivo, chudé mäso, mrkvové polievky, jablkové a banánové pyré. Vždy by ste sa však mali vyvarovať korenia, vhodné sú, naopak, bylinky, ktoré pokrmom dodajú príjemnú chuť. Ak možnosť uvariť si nemáte, potom pomôžu banány, piškóty či sucháre.

Tipy na rýchle vhodné polievky
1. Ryžová polievka s mrkvou

Sparenú ryžu (20 g) prepláchneme a dáme variť do osolenej vody. Po chvíli pridáme očistenú a na malé kúsky nakrájanú či na rezančeky nastrúhanú mrkvu (40 g). Ponecháme na platni, pokým sa ryža mierne nerozvarí. V počiatočnom období ochorenia je vhodné polievku pred podaním rozmixovať.

2.Zemiaková polievka

Očistenú koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler – dohromady 20 g) nakrájame na kocôčky a povaríme. Pridáme olúpané, na kocôčky nakrájané zemiaky (80 g), soľ a rascu. Z oleja (6 g) a hladkej múky (10 g) pripravíme svetlú zápražku, ktorou polievku zahustíme. Do hotového pokrmu môžeme pridať petržlenovú vňať.

Zastaviť častú, riedku až vodnatú stolicu so škŕkaním v bruchu môžeme naďalej pomocou ovocia a zeleniny. Hodia sa napríklad strúhané jablká alebo banány. Tie nezaťažujú trávenie a obsahujú draslík, ktorý treba pri hnačkových ochoreniach dopĺňať. Pomôže aj dusená mrkva, ktorá obsahuje látky spomaľujúce črevnú peristaltiku. Doplniť ju môžeme nesolenou ryžou. Tá má aj odvodňujúci účinok, vďaka ktorému dokáže stolicu rýchlo zahustiť. Navyše sa odporúča nielen počas liečby, ale aj po nej.

Hlavní původci

Môže sa však stať, že zmieňované rady hnačku nespomalia. Ani vtedy nevešajte hlavu a doprajte si poriadny vývar. Ideálne z kuracieho či hovädzieho mäsa, doplnený množstvom koreňovej zeleniny. Vyvarujte sa použitia soli či korenia a pridajte radšej čerstvé bylinky. Okrem už zmienených možností môžete siahnuť po suchároch alebo piškótach. Vhodná je aj kaša alebo iná tekutá mixovaná strava, samozrejme, bez použitia tuku.

I keď máte po týždni pocit, že je vyhrané, aj tak by ste sa mali mať v druhom týždni na pozore a vyvarovať sa údenín, živočíšnych tukov, majonézy, strukovín, smažených a korenených jedál, ale aj kávy, čokolády, čerstvého pečiva, tučných cukrárskych výrobkov a alkoholu. Nevhodná je aj zelenina, ktorá nadúva, ako je kapusta, kel, cesnak a cibuľa. Vedeli ste, že aj ovocie so zrniečkami a kôstkami môže spôsobiť nadúvanie?

Riešenie je ľahké

Keď však už vôbec nič nepomáha, siahnite do svojej lekárničky, kde by rozhodne nemal chýbať Enditril®.

Hlavní původci

Enditril® je vhodný na liečbu akútnej hnačky. Zásadnou výhodou tohto lieku je jeho rýchly účinok, ktorý nastupuje už v priebehu 30 minút. Dĺžka účinku je pritom až 8 hodín. Znižuje nadmerné vylučovanie vody do čriev, neovplyvňuje ich prirodzený pohyb a nespôsobuje sekundárnu zápchu.

V prevažnej väčšine lieky pomôžu, počítajte však, že hnačkové ochorenia pretrvávajú približne 3 – 5 dní. Ak sa stav nelepší alebo, naopak, zhoršuje, rozhodne neváhajte navštíviť lekára. Pod jeho dohľadom sa stav bezpochyby zlepší rýchlo a vy tak môžete pozvoľna a opatrne prechádzať na bežnú stravu a vrátiť sa k bežným činnostiam. Hodí sa teda mať Enditril® stále pri sebe, aby vám tieto lieky mohli pomôcť v prípade nečakaných ťažkostí.

Enditril®

Zistite viac o produkte Enditril®

Zistite viac
ENDITRIL®
Kde kúpiť

Pozrite sa, kde si môžete kúpiť produkt Enditril®

Prejsť do vyhľadávača lekární